Residential

Walker House

18-1 Walker House

This project involved the creation of a new house simultaneous with the restoration of a Georgian cottage listed on the Tasmanian Heritage Register.  The cottage is retained at the functional core of the new house, with additional space in a new wing joined to the cottage by a stunning glass-roofed link.  Glass is used extensively in fact, not just for transparency but also to counterpoint the solidity of the cottage, especially where the new glazed link abuts it.  Hand in hand with a sensitivity to heritage values, sustainability was also a guiding principle in the design: the new wing is shaped to maximise winter sun penetration, but to limit it in summer by use of roof overhangs and sunshades, and an air circulation system captures passively warmed air and vents it into the cottage to provide a stable temperature throughout the whole house.